Nτέμης  ΒΙΣΒΙΚΗΣ  -  βιογραφία

 

          Γεννήθηκε στο Κάïρο από έλληνες γονείς. Σε ηλικία πέντε χρονών, η οικογένεια επιστρέφει στην Ελλάδα όπου λίγα χρόνια αργότερα αρχίζει τις πιανιστικές του σπουδές στο Εθνικό ωδείο Αθηνών με καθηγήτριες τις κυρίες Κική Μαριδάκη και Καίτη Τρούλη. Σε ηλικία 18 ετών εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου η δίψα του γιά την έρευνα των ποικίλων μουσικών ρευμάτων τον ωθεί να πειραματισθεί διάφορους τρόπους έντεχνης ή αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Αισθανόμενος την ανάνγκη να επεξεργασθεί τα ευρήματά του, αναλαμβάνει απο το 1974 μέχρι το 1980 σπουδές αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, ενορχήστρωσης και σύνθεσης στο UMIP (Université Internationale de Musique de Paris) με τον κ. Julien Falk, συνθέτη και καθηγητή και στο Conservatoire National Superieur de Musique de Paris, διέυθυνση ορχήστρας με τον κ. George Tzipine και ολοκληρώνει τις σπουδές πιάνου με τις κυρίες Jeannine Lacour, Michelle Boegner και Eliane Richepin (UMIP).

           Απο το 1976 ο Ντέμης Βισβίκης έχει καταρτίσει ένα πλούσιο κατάλογο έργων πιάνου, μουσικής δωματίου και ορχήστρας. Μεταξύ άλλων μπορούν να αναφερθούν : Πέντε Συμφωνίες, Δύο Κονσέρτα για πιάνοSavitri ορατόριο για σοπράνο, βαρύτονο και ορχήστρα, Métamorphoses d'un soleil naissant για βιολί, βιόλα, βιολονσέλο και πιάνο, Les Ailes du Songe τρίο για βιολί, βιολονσέλο και πιάνο, Incandescence για βιολί και πιανο, Miroirs Alchimiques για κουαρτέτο εγχόρδων, Orama για 20 έγχορδα, Visions Extatiques για δύο πιάνα, Sphères για ορχήστρα δωματίου, Avissos για βιολονσέλο, Météore για βιολί, η τριλογία Les Astres, η τριλογία Εclampsis I - II - III, Douze Rayons, Triangles Ailés, Sept Préludes, Offrandes, Constellations για πιάνο κλπ.

              Εκτός από τη Γαλλία όπου τα έργα του έχουν παιχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένες παρισινές αίθουσες (Salle Pleyel, Salle Gaveau, Salle Cortot) συναυλίες με έργα του έχουν επίσης δωθεί και σε πολλές ευρωπαïκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Εχει  συνεργασθεί με διάφορους συλλόγους συγχρονης μουσικής όπως οι Societé National de Musique, UFPC, ACCYD, La Guilde Francaise des Artistes Solistes, τα φεστιβάλ Flaine Musique το φεστιβάλ Annecy, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών της οποίας είναι μέλος από το 1996. Από το 1990 διάφορα έργα του γιά πιάνο έχουν περιληφθεί στα προγράμματα αρκετών διεθνών διαγωνισμών όπου τακτικά καλείται να παραστεί ως μέλος της επιτροπής των κριτών. Από το 1995 το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μελών της τιμητικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Concours Musicale de France, ενώ από το 1994 ο ίδιος διαγωνισμός έχει διανείμει επανειλημμένα ειδικά βραβεία για την καλλίτερη εκτέλεση έργων του στον βαθμό : Δίπλωμα κονσερτίστ.

            Έχει λάβει συχνά παραγγελίες γιά έργα μεταξύ των οποίων πέντε φορές (1990-93-95-97 και 2000) από την Ecole Normale de Musique de Paris γιά το υποχρεωτικό κομμάτι πιάνου στις εξετάσεις της σχολής στον βαθμό Δίπλωμα και Ανώτατο Δίπλωμα Διδασκαλίας και Εκτέλεσης. Από το 1989, έργα του εκδίδονται από τους εκδοτικούς οίκους Max Eschig, Billaudot και Alphonse Leduc (Παρίσι), ενώ αρκετά έχουν ηχογραφηθεί από τις εταιρίες δίσκων Thesis, PM Productions, Syrius (Γαλλία), Doron Music (Ελβετία) και Lyra (Ελλάς). O Ντέμης Βισβίκης διετέλεσε επίσης από το 1996 μέχρι και το 1998 μέλος του καλλιτεχνικού συμβουλίου των Universal Arts. 

             Τον Ιανουάριο του 2014 τιμήθηκε με το Περιφερειακό και Νομαρχιακό Μετάλλιο της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, σε αναγνώριση των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, στο πλαίσιο της τοπικής περιφέρειας. O Ντέμης Βισβίκης διορίστηκε συνθέτης εν διαμονή (compositeur en résidence) στο  CRD (Εθνικό Ωδείο) της πόλης Cholet  -  της περιοχής Pays de la Loire  -  για την καλλιτεχνική περίοδο 2014/15.

Παράλληλα με την καριέρα του ως συνθέτης, ο Ντέμης Βισβίκης είναι επίσης συγγραφέας, εκδίδοντας βιβλία στα οποία αναπτύσσει τις φιλοσοφικές του αντιλήψεις.
Το 2017 δημοσίευσε το "Από τον άνθρωπο στο θείο", ένα έργο σε τρία μέρη (Βιβλία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), στο οποίο επιχειρεί να καταδείξει το Απόλυτο της Αρχικής Θεμελιώδους Πηγής, από την οποία πηγάζουν οι διάφορες θρησκείες και τα αυθεντικά μυστικιστικά-φιλοσοφικά ρεύματα, και, κατά συνέπεια, την Ενότητα που συνδέει τη βαθιά ουσία τους, ανεξάρτητα από τις διαφορές και τις αποκλίσεις που φαινομενικά τις χωρίζουν λόγω των πολιτισμικών τους ανισοτήτων που συνδέονται με τα διάφορα γεωπολιτικά πλαίσια. Το 2018 δημοσίευσε το βιβλίο "Διαλογισμοί επί της ουσίας της τέχνης". Αποτελεί την πεμπτουσία της έρευνάς του ως συνθέτη, στην οποία προτείνει το όραμά του για το κατ' εξοχήν έργο τέχνης, καθώς και την ευγένεια του ρόλου του καλλιτέχνη, ο οποίος, ως μεσολαβητής του κόσμου της Ψυχής, αντλεί την έμπνευσή του από τις υψηλότερες πνευματικές σφαίρες, όπου ατενίζει το άυλο Κάλλος. Το 2021, ξεκίνησε ένα μυθιστόρημα με τίτλο "Το κουτί της Πανδώρας", το οποίο διαδραματίζεται το 1984. Η δράση εξελίσσεται στην Ελλάδα μέσα από διαλόγους που συχνά λαμβάνουν χώρα γύρω από τους ναούς και άλλα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Συνομιλίες εμπνευσμένες από τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα που απασχολούν τα μυαλά των ιδεαλιστών φιλοσόφων από την αυγή του κόσμου μέχρι σήμερα. Είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο κέντρο του εαυτού μας, βασισμένο σε αυτό που ο Πλάτων περιγράφει ως "ανάμνηση".